گاهی پس از صرف غذا در مهمانی ها، از ژله به عنوان دسر غذا استفاده می ‌شود كه اغلب به دلیل مزه خنك و میوه‌ای كه دارد مورد استفاده انواع سلیقه ‌ها، از كودك تا بزرگسال، قرار می ‌گیرد.
ولی آیا خوردن این نوع دسر می‌ تواند برای بدن مفید باشد یا خیر، سوالی است كه دكتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه و رئیس دانشكده و انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی كشور در گفتگو با جام‌جم به آن پاسخ می ‌دهد.
به گفته وی از آن جا كه پروتئین "ژلاتین" بیشتر در استخوان ‌ها یافت می ‌شود بنابراین با جوشاندن استخوان گاو، گوسفند و مرغ می ‌توان ژله به دست آورد، ولی باید دانست كه ژله به دو صورت گیاهی و حیوانی تهیه می ‌شود و در بحث تهیه ژله گیاهی، اگر فیبر (تفاله فیبر)‌ را با آب و اسید بجوشانیم، می‌ توان به شبه ژله ‌ای دست یافت كه به آن ژله گیاهی گفته می ‌شود، ولی آنچه كه هم‌ اكنون در بازار یافت می ‌شود همان ژله حیوانی است كه در ساخت پاستیل نیز از آن بهره می ‌برند.
درستی در ادامه اظهار می ‌كند: 95 درصد از حجم ژله را آب تشكیل می ‌دهد و فقط 5 درصد باقیمانده آن حاوی مواد خشك است كه قسمت اعظم این مواد خشك را پروتئینی به نام "ژلاتین" تشكیل می ‌دهد كه از نظر تركیبات اولیه ‌اش، اسیدهای آمینه كاملی ندارد، بنابراین تمام نیاز بدن را تامین نمی ‌كند، ولی با این وجود اسیدهای آمینه خوبی جهت ساخت پروتئین ‌های بدن به شمار می ‌روند كه در رشد، نمو و سلامتی افراد هیچ ضرری را ایجاد نمی‌ كنند.
چاق ‌ها ژله میل كنند

وی یادآور می ‌شود: ژله حاوی مقدار كمی مواد ویتامینی و معدنی است. به عنوان مثال اگر فردی 200 گرم ژله صرف كند، فقط 20 گرم آن ماده خشك، نصیب بدنش می ‌شود كه مقدار كلسیم، فسفر و ویتامین A كه از این طریق به بدن وی می ‌رسد، بسیار ناچیز است، ولی بد نیست افرادی كه خواهان آن هستند، افزایش وزن جدی نداشته باشند و در دوره رژیم كم ‌كالری به سر می ‌برند، می توانند از این ماده غذایی استفاده كنند.
این متخصص تغذیه عنوان می ‌كند: ژله از میان انواع و اقسام دسرهای چرب و شیرینی كه پس از صرف یك وعده غذایی میل می ‌شود، ترجیح داده می‌ شود، چراكه می ‌تواند به عنوان یك ماده كم‌ كالری، به عنوان یك میان وعده، دسر خوبی به شمار رود.

مصرف ژله در كودكان

دكتر درستی متذكر می ‌شود: مصرف ژله نباید به گونه‌ ای باشد كه در كودكان احساس گرسنگی را رفع كند چرا كه آن‌ وقت آن ها از مصرف میوه و سبزیجات پرهیز خواهند كرد و ژله را جایگزین مواد غذایی مفید خواهند كرد.
بنابراین مصرف ژله به هنگام و به اندازه در كودكان حائز اهمیت است.



دیابتی ‌ها و مصرف ژله

این روزها ژله با دو نوع قند مصنوعی و طبیعی تهیه می ‌شود كه در هر دو شرایط، از كالری كمی برخوردار است و همین امر می ‌تواند از بزرگ ‌ترین فواید ژله محسوب شود، دكتر درستی با اعلام این مطلب می ‌افزاید: افرادی كه دارای دیابت هستند نیز می ‌توانند از این ماده غذایی استفاده كنند ولی بهتر است كه از ژله‌ هایی استفاده كنند كه از قند مصنوعی تهیه شده است.
در 100 گرم ژله، 7 میلی ‌گرم كلسیم موجود است در صورتی كه هر فردی به طور معمول، روزانه به 800 میلی ‌گرم كلسیم احتیاج دارد، قابل ذكر است ژله از نظر داشتن ویتامین D و چربی، كاملا صفر است.
مقدار انرژی حاصله از آن به دلیل مقدار کمی پروتئین و قند موجود در آن است.
این متخصص تغذیه ضمن اشاره به این مطلب می ‌گوید: در هر 100 گرم ژله، 5 میلی ‌گرم سدیم و پتاسیم موجود است كه افراد می ‌توانند در طول روز 500 میلی‌ گرم سدیم، دریافت نمایند.
وی خاطرنشان می‌ كند: این مقدار ژله حاوی 0/4 میلی‌ گرم آهن است در حالی كه مردان در طول روز به 10 میلی‌ گرم و زنان 15 میلی‌ گرم آهن نیازمند هستند

وی در پایان تصریح می ‌كند: باید توجه داشت كه افراد به هنگام تهیه ژله، از ژله‌ هایی كه در بسته ‌‌بندی‌ های لوكس و خارجی ‌اند و مارك "حلال" در آن ها ثبت نشده است، استفاده نكنند چرا كه ممكن است این ماده غذایی از جوشانده استخوان حیواناتی تهیه شده باشد كه در دین مكرم اسلام مصرف آن ها حرام باشد.
به عنوان مثال برخی از ژله ‌های خارجی با جوشانده شدن استخوان "خوك" تهیه می ‌شوند و یا اغلب ذبح اسلامی نشده‌ اند، پس هیچ‌ گاه نبایستی در تهیه این ماده غذایی "مارك حلال" را از یاد برد.
__________________