[You must be registered and logged in to see this image.]
خشك كردن مواد غذايي به منظور افزايش طول ماندگاري آن از قديم الايام مرسوم بوده است. در كشور ما برخي غذاها، ميوهها و سبزيها را در فصل تابستان خشك ميكنند تا از آن در فصل زمستان استفاده كنند. خشك كردن به اشكال مختلف انجام ميگيرد.
خشك كردن در معرض نور خورشيد، خشك كردن با استفاده از حرارت و با روشهاي سنتي و خشك كردن با استفاده از دستگاههاي مخصوص خشككن.
امروزه براي نگهداري بسياري از مواد غذايي صنعتي خصوصا سبزيها، ميوهها، لبنيات و حتي گوشت از دستگاههاي مخصوص خشككن استفاده ميشود. وقتي كه ميوهها را خشك ميكنند از ويتامين C آن كاسته شده ولي بر مقدار قند آن افزوده ميشود. چرا كه با خشك شدن ميوه از مقدار آب و رطوبت آن كاسته شده و معده ميتواند حجم بيشتري از آن را بپذيرد بنابراين با مصرف بيشتر ميوه، انرژي و قند بيشتري نيز وارد بدن ميشود.
بر اين اساس بايد توجه داشت كه مصرف بيش از حد ميوههاي خشك در يك وعده با وجود محتواي قند طبيعي فروكتوز به لحاظ آن كه منجر به افزايش سريع قندخون و در نتيجه اضافه وزن ميشود، بايد با احتياط باشد.
چنانچه ميوهها در آفتاب خشك شوند مقداري انرژي خورشيد را به خود جذب كرده و بدون مواد افزودني شيميايي به صورت طبيعي خشك ميشوند ولي از نظر تميزي و بهداشت به هيچ عنوان كنترل شده نيستند.
ميوههايي نيز هستند كه با گوگرد خشك ميشوند كه اين روش صحيحي نيست. گو اين كه از نظر تميزي بهتر از خشك كردن در آفتاب است ولي خوردن ميوههايي كه به اين روش خشك شده كار زيادي بر كليه تحميل كرده چرا كه براي دفع گوگرد موجود در آن كليهها مجبورند بيشتر كار كنند. توصيه كارشناسان علوم غذايي آن است كه از خوردن ميوههايي كه با گوگرد خشك شده اجتناب شود زيرا اين نوع ميوهجات براي سلامتي مضرند.
ميوههاي خشك تقريبا عاري از چربي هستند به طوري كه خوردن روزانه 20 تا 50 گرم آنها، خطر بروز سكته قلبي و بيماريهاي عروقي را كاهش ميدهد. اين ميوهها درست است كه در مقايسه با ميوههاي تازه از درصد كمتري از املاح و ويتامينهاي طبيعي برخوردارند ولي ميتوانند جايگزينهاي مناسبي براي تنقلات صنعتي شور، پرنمك و پرچرب نظير: چيپس، پفك، نوشابه و... باشند.
ميوههاي خشك از نظر كلسيم و فسفر غني بوده لذا به افراد سالمند توصيه ميشود. همچنين چون داراي مقدار زيادي آهن ميباشند براي خانمها به عنوان ميانوعدههاي تنقلي از زماني كه بالغ ميشوند تا موقعي كه به سن يائسگي ميرسند مقدار متعادل آن توصيه ميشود. اين ميوهها براي آن كه از يبوست جلوگيري نمايند و حالت مسهل داشته باشند بهتر است در مقدار كمي آب خيسانده شوند و سپس به همراه آب آن ميل شوند.
توصيه: از خريد فلهاي ميوههاي خشك بپرهيزيد. چنين محصولاتي به صورت سنتي و كاملا غيربهداشتي و با دوزهاي غيرمجاز مواد شيميايي خشك ميشوند و از همه بدتر آن كه در اماكن عمومي به صورت روباز در معرض انواع آلودگيهاي ويروسي، عفوني و نيز هواي آلوده به دياكسيدكربن ، سرب ، جيوه و انواع ديگر گازهاي خطرناك به فروش ميرسند.
اين ميوهها در هنگام خشك شدن به دليل تراوشات قندي، چسبناك شده و مستعد پذيرش انواع آلودگيها ميباشند لذا، چنين محصولاتي را لزوما در بستهبنديهاي بهداشتي خريداري كنيد.
خشك كردن مواد غذايي به منظور افزايش طول ماندگاري آن از قديم الايام مرسوم بوده است. در كشور ما برخي غذاها، ميوهها و سبزيها را در فصل تابستان خشك ميكنند تا از آن در فصل زمستان استفاده كنند. خشك كردن به اشكال مختلف انجام ميگيرد.
خشك كردن در معرض نور خورشيد، خشك كردن با استفاده از حرارت و با روشهاي سنتي و خشك كردن با استفاده از دستگاههاي مخصوص خشككن.
امروزه براي نگهداري بسياري از مواد غذايي صنعتي خصوصا سبزيها، ميوهها، لبنيات و حتي گوشت از دستگاههاي مخصوص خشككن استفاده ميشود. وقتي كه ميوهها را خشك ميكنند از ويتامين C آن كاسته شده ولي بر مقدار قند آن افزوده ميشود. چرا كه با خشك شدن ميوه از مقدار آب و رطوبت آن كاسته شده و معده ميتواند حجم بيشتري از آن را بپذيرد بنابراين با مصرف بيشتر ميوه، انرژي و قند بيشتري نيز وارد بدن ميشود.
بر اين اساس بايد توجه داشت كه مصرف بيش از حد ميوههاي خشك در يك وعده با وجود محتواي قند طبيعي فروكتوز به لحاظ آن كه منجر به افزايش سريع قندخون و در نتيجه اضافه وزن ميشود، بايد با احتياط باشد.
چنانچه ميوهها در آفتاب خشك شوند مقداري انرژي خورشيد را به خود جذب كرده و بدون مواد افزودني شيميايي به صورت طبيعي خشك ميشوند ولي از نظر تميزي و بهداشت به هيچ عنوان كنترل شده نيستند.
ميوههايي نيز هستند كه با گوگرد خشك ميشوند كه اين روش صحيحي نيست. گو اين كه از نظر تميزي بهتر از خشك كردن در آفتاب است ولي خوردن ميوههايي كه به اين روش خشك شده كار زيادي بر كليه تحميل كرده چرا كه براي دفع گوگرد موجود در آن كليهها مجبورند بيشتر كار كنند. توصيه كارشناسان علوم غذايي آن است كه از خوردن ميوههايي كه با گوگرد خشك شده اجتناب شود زيرا اين نوع ميوهجات براي سلامتي مضرند.
ميوههاي خشك تقريبا عاري از چربي هستند به طوري كه خوردن روزانه 20 تا 50 گرم آنها، خطر بروز سكته قلبي و بيماريهاي عروقي را كاهش ميدهد. اين ميوهها درست است كه در مقايسه با ميوههاي تازه از درصد كمتري از املاح و ويتامينهاي طبيعي برخوردارند ولي ميتوانند جايگزينهاي مناسبي براي تنقلات صنعتي شور، پرنمك و پرچرب نظير: چيپس، پفك، نوشابه و... باشند.
ميوههاي خشك از نظر كلسيم و فسفر غني بوده لذا به افراد سالمند توصيه ميشود. همچنين چون داراي مقدار زيادي آهن ميباشند براي خانمها به عنوان ميانوعدههاي تنقلي از زماني كه بالغ ميشوند تا موقعي كه به سن يائسگي ميرسند مقدار متعادل آن توصيه ميشود. اين ميوهها براي آن كه از يبوست جلوگيري نمايند و حالت مسهل داشته باشند بهتر است در مقدار كمي آب خيسانده شوند و سپس به همراه آب آن ميل شوند.
توصيه: از خريد فلهاي ميوههاي خشك بپرهيزيد. چنين محصولاتي به صورت سنتي و كاملا غيربهداشتي و با دوزهاي غيرمجاز مواد شيميايي خشك ميشوند و از همه بدتر آن كه در اماكن عمومي به صورت روباز در معرض انواع آلودگيهاي ويروسي، عفوني و نيز هواي آلوده به دياكسيدكربن ، سرب ، جيوه و انواع ديگر گازهاي خطرناك به فروش ميرسند.
اين ميوهها در هنگام خشك شدن به دليل تراوشات قندي، چسبناك شده و مستعد پذيرش انواع آلودگيها ميباشند لذا، چنين محصولاتي را لزوما در بستهبنديهاي بهداشتي خريداري كنيد.