[You must be registered and logged in to see this image.]
بيشتر اوقات كودكان و البته جواناني را مي‌بينيم كه با اشتهاي هر چه تمام مشغول خوردن آب‌نبات، پاستيل، آدامس يا ژله‌هايي با رنگ‌هاي بسيار فريبنده و جذاب و طعم‌هايي به‌ياد ماندني هستند. آيا فكر مي‌كنيد چنين تنقلاتي با چنين ويژگي‌هاي جادويي كه هر كسي را شيفته خود مي‌كند، مفيدند؟
صنعت غذا، طي ساليان متمادي به منظور بهبود ويژگي‌هاي مورد نظر مصرف‌كننده از انواع مختلف مواد افزودني نظير: رنگ‌هاي مصنوعي، شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي، طعم‌دهنده‌ها، مواد معطر، مواد سفيدكننده، مواد نگهدارنده ، مواد بافت‌دهنده و... در محصولات صنعتي استفاده مي‌كند كه متاسفانه برخي از اين مواد بشدت براي سلامتي مضر است.
نكته قابل توجه اين‌كه برخي از اين موارد داراي اثرات خفيف بوده و اختلالا‌ت و عوارض ناشي از آنها به حدي نيست كه مصرف‌‌كننده بزودي متوجه آنها شود بلكه اين مواد با مصرف مستمر و طولاني‌مدت به‌تدريج اثرات سويي در بدن از خود به جاي مي‌گذارند و مي‌توانند سلامت افراد را با خطرات جدي روبه‌رو سازند.

در واقع رنگ‌ها و طعم‌ دهنده‌هايي كه در نوشيدني‌هاي گازدار، آب‌نبات‌ها يا حتي غلات مورد استفاده در صبحانه و ژله‌ها و بسياري از مواد ديگر به طور گسترده مورد استفاده قرار مي‌گيرند، جزو اين دسته از افزودني‌ها هستند كه بيشتر به منظور جذب مشتري، پوشش دادن طعم و رنگ نامطلوب محصول، تكميل و شدت بخشيدن به طعم و رنگ يا هويت ماده غذايي استفاده مي‌شوند.

قابل ذكر است طعم‌دهنده‌هايي كه به صورت طبيعي از منابع طبيعي استخراج مي‌شوند، مانند استخراج طعم و اسانس پرتقالي براي توليد آب پرتقال براي سلامت انسان مخاطره‌آميز نخواهد بود. مشكل از آنجا شروع مي‌شود كه استخراج از منابع طبيعي هميشه ممكن نيست.

براي ساخت طعم‌دهنده‌هاي مصنوعي از صدها ماده شيميايي در آزمايشگاه استفاده مي‌شود تا طعم‌دهنده‌اي مشابه طعم‌هاي طبيعي توليد كنند.

چنين طعم‌دهنده‌هايي ممكن است لحظاتي از زندگي شما را شيرين و دلچسب كند ولي مي‌تواند شامل مواد نامطلوبي باشند كه نه تنها ارزش غذايي ندارند بلكه بعضي از افراد خصوصا كودكان را با برخي حساسيت‌هاي شديد و بيماري‌هاي نامعلوم دچار مي‌كند بنابراين، بهتر است كه از مصرف چنين فرآورده‌هايي به مقدار زياد در يك زمان يا مصرف نوبت‌هاي زياد آنها براي طولاني مدت جدا خودداري كنيد؛ چرا كه مصرف آنها مي‌تواند زمينه‌ساز بروز انواع بيمار‌هاي مختلف شود.

توصيه‌هاي لازم

انواع پاستيل‌ها و ژله‌هاي ژلاتيني به طور طبيعي بي‌رنگ و بدون طعم هستند كه بيشتر به منظور افزايش جذابيت و استقبال مصرف‌كننده به آنها رنگ و متناسب با رنگ، طعم‌دهنده يا اسانس اضافه مي‌شود. چنين فرآورده‌هايي بيشتر مطلوب كودكان بوده و اين روزها در طرح‌ها و رنگ‌هاي فريبنده به صورت غيرمجاز و غيربهداشتي وارد كشور مي‌شوند بنابراين از خريد محصولات خارجي كه فاقد ليبل فارسي وزارت بهداشت هستند، جدا خودداري كنيد و والدين به خاطر داشته باشند كه مقادير اندك چنين محصولاتي مي‌تواند زمينه‌ساز بروز انواع سرطان‌هاي مختلف در آينده كودك دلبندشان باشد.