شب يلدا در راه است ومعمولا در اين شب و بر اساس سنت ايرانيان خانواده ها دور هم جمع هستند و بساط شيريني و ميوه و آجيل نيز دز اين شب به ياد ماندني هم فراهم است ،خوب است امروز ما هم نيم نگاهي به فوايد مصرف آجيل در صفحه سلامت داشته باشيم.
براساس شواهد آجيل از 1000 سال قبل از ميلاد، به عنوان منبع غذايي انسان بوده و حاوي موادغذايي ارزشمندي است.آجيل داراي فاكتورهاي خوب ضدسرطاني است، از طرفي در تنظيم كلسيم خون نيز موثر است.آجيل منبع خوبي از فيبر، ويتامين‌هاي B و E، نياسين، آهن، اسيدفوليك و عناصري همچون منيزيم، روي، سلنيم، پتاسيم، فسفر و بيوتين است. در هر 30 گرم آجيل 12 تا 14 گرم چربي وجود دارد كه اين چربي برخلاف چربي‌هاي حيواني مثل كره، گوشت و... در عروق رسوب نمي‌كند و حتي موجب كاهش ميزان كلسترول و چربي بد خون مي‌شود. ميزان انرژي و پروتئين موجود در آجيل مي‌تواند نياز بدن را تامين كند. آجيل با داشتن دو اسيدآمينه ضروري بدن در كار مغز بسيار موثر مي‌باشد. مصرف آجيل مي‌تواند باعث كاهش بروز امراض قلبي و عروقي گردد. مصرف آجيل از شيوع سرطان و امراض لثه و دهان جلوگيري مي‌كند. آجيل باعث بهبود فعاليت لوزالمعده شده و خاصيت ارتجاعي عضلات را تقويت مي‌كند.
بر اساس آخرين پژوهش‌ها، آجيل و مغزها مانند فندق، گردو و پسته نقش مهمي در تامين سلامتي بدن ايفا مي‌کنند. خشكبار و آجيل منابع سرشاري از پروتئين، مواد معدني و ويتامين‌هاي آنتي اکسيداني هستند.
مطالعات نشان مي‌دهد مغزها يکي از مهمترين منابع غني سلنيوم هستند که اين ريز مغذي براي تامين سلامت سيستم ايمني بدن ضروري است. دانشمندان دريافته‌اند که يک مکمل غذايي حاوي 200 ميکروگرم سلنيوم در روز، ميزان ابتلا به سرطان هاي پروستات، ريه و روده را در حدود 50 درصد کاهش مي‌دهد. همچنين از پيشرفت سرطان سينه در زنان و بروز مشکلات پروستات در مردان جلوگيري مي‌کند. اين دانه‌هاي خوراکي سرشار از فسفر هستند که اين ماده معدني به ساخت استخوان‌ها و دندان‌ها کمک مي‌کند و نيز منبع سرشار از منيزيم است که اين عنصر نيز در ايجاد تعادل در عملکرد ماهيچه‌ها و اعصاب نقش مهمي دارد. همچنين وجود اسيد لينولنيک در اين دانه‌هاي خوراکي مي‌تواند براي حفظ سلامت پوست و ايجاد تعادل هورموني مفيد باشد.

بادام زميني
خوردن بادام زميني به مقدار 5 بار يا بيشتر در هفته و هر بار 28 گرم، احتمال بروز ديابت نوع دوم را در زنان کاهش مي‌دهد. بادام زميني داراي مقادير زيادي چربي اشباع نشده‌، منيزيم و فيبر غذايي است که همگي خطر بروز ديابت را کاهش مي‌دهند. همچنين حاوي فيبر و منيزيم است که باعش کاهش مقاومت انسولين مي‌شوند. وجود چربي امگا - 3 نيز باعث حفظ سلامت سلول‌ها، نرمي پوست و نيز کاهش ميزان کلسترول کلي در خون مي‌شود. بادام زميني منبع سرشاري از آهن، روي، ويتامين E، منيزيم و فوليک اسيد است که تاثير مهمي در مبارزه با مواد سرطان زا دارند.

گردو
بر اساس مطالعات انجام شده از سوي محققان ، گردو نه تنها کلسترول مضر را کاهش مي‌دهد، بلکه باعث کاهش التهاب رگ‌هاي خوني مي‌شود که معمولا عامل بروز بيماري هاي قلبي - عروقي هستند.
گردو منبع ويتامين E، آهن، منگنز، فسفر، پتاسيم ، فوليک اسيد و ويتامين B6 است که در ساخت استخوان ها، تامين سلامت قلب و خون نقش مهمي دارند. روغن گردو نيز منبع غني آلفا لينولئيک اسيد (ALA) است که از گروه اسيدهاي چرب غيراشباع اُمگا-3 مي باشد.

بادام
بادام سرشار از پروتئين و داراي ريزمغذي‌هاي مهمي از قبيل منيزيم، پتاسيم، فسفر، مس، ويتامين B2، نياسين است. روغن بادام منبع غني ويتامين E است که نقش ضد سرطاني و آنتي اکسيداني دارد.
بادام شامل مقادير زيادي کلسيم است و نيز مي‌تواند در بهبود رشد استخواني و جلوگيري از بروز پوکي استخوان موثر باشد. محققان دريافته‌اند ، اگر افراد مبتلا به کلسترول بالا روزانه 30 گرم بادام مصرف ‌کنند، ميزان کلسترول مضر خون خود را تا 4 درصد کاهش خواهند داد.
لازم به ذكر است در زمينه مصرف آجيل‌ نكات بهداشتي زير را رعايت نماييم:

- از خريد و مصرف آجيل‌هاي رنگ شده كه خاصيت سرطان زايي دارند، خودداري كنيد.
- از مصرف مغز گردوهايي كه به دليل كپك‌زدگي، سياه شده‌اند، خودداري كنيد.
- از مصرف محصولاتي مانند معجون كه حاوي پسته، بادام و گردو از منابع نامطمئن هستند به طور جدي خودداري كنيد.
- از خريد و مصرف انواع آجيل و خشكبار از افراد دوره‌گرد و از مكان‌هايي كه مطمئن نيستيد اجتناب كنيد.