[You must be registered and logged in to see this image.]
سيامك خالقي عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: سرطان مري در مناطق شمال‌شرقي كشور از جمله گلستان ، گرگان و گنبد شايع است. نوشيدن مايعات داغ بويژه چاي به مخاط گلو و مري آسيب مي‌رساند و فرد را مستعد ابتلا به سرطان مري مي‌كند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران در گفتگو ‌با فارس اظهار كرد: نوشيدن مايعات داغ، بافت‌هاي موجود در مخاط دهان تا حلق را تحريك ‌مي‌كند كه در صورت مداومت بر اين كار و ايجاد تحريك مزمن ، ماهيت بافت مري تغيير يافته و موجب ابتلا به سرطان مي‌شود.

وي با اشاره به اين‌كه شيوع اين بيماري در ايران بيشتر در حواشي جنوبي درياي خزر ديده مي‌شود، تصريح كرد:‌ در حقيقت اين سرطان توزيع جغرافيايي خاصي شبيه راه ابريشم دارد كه شيوع آن از شمال ايران به سمت شرقي و قسمتي از روسيه، افغانستان و چين را دربر‌مي‌گيرد.

خالقي تصريح كرد: عوامل محيطي و غذايي، عوامل ژنتيكي مربوط به بافت مري، سوءمصرف الكل و سيگار، غذاهاي فاسد و كنسروي از ديگر عوامل مستعدكننده ابتلاي فرد به سرطان مري است.

اين فوق‌تخصص گوارش و كبد با بيان اين‌كه سرطان مري يكي از كشنده‌ترين سرطان‌ها محسوب مي‌شود، افزود:‌ اين سرطان از جمله شايع‌ترين بيماري‌هاي گوارشي است كه در بين 5 سرطان اوليه دستگاه گوارش و تمامي سرطان‌هاي بدن قرار دارد.

وي افزود: شيوع سرطان مري در افراد زير 40 سال بسيار كم است؛ اما ميزان بروز آن طي دهه‌هاي بعدي عمر افزايش مي‌يابد.

خالقي يادآور شد: ‌سرطان مري در مراحل اوليه قابل درمان و بدون علامت است و به ندرت به صورت تصادفي شناسايي مي‌شود. دشواري بلع، شايع‌ترين علامت سرطان مري است و متاسفانه اين حالت زماني بروز مي‌كند كه تقريبا 75 درصد قطر طبيعي مري اشغال شده باشد كه سختي در بلع جامدات بيش از مايعات است.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران با اشاره به اين‌كه تمام مبتلايان به سرطان مري از كاهش وزن و بي‌اشتهايي رنج مي‌برند، تصريح كرد: در انسداد كامل مري ممكن است برگشت غذا، سرفه و عفونت سينه ايجاد شود و درد قفسه سينه، سكسكه و خشونت صدا نيز ديده مي‌شود.

وي اضافه كرد: بهترين راه براي تشخيص اين عارضه، انجام آندوسكوپي فوقاني مري و معده است كه پس از تشخيص تاييد ضايعه توسط نمونه‌برداري پاتولوژي تشخيص قطعي مي‌شود.

خالقي با بيان اين‌كه بيشتر مراجعان افرادي هستند كه تومور آنها پيشرفت كرده است، خاطرنشان كرد: درمان در اين مرحله به صورت علامتي و رفع موقت علامت‌ها و بهبود آنهاست تا بيمار بتواند غذا بخورد.

وي افزود: انجام شيمي‌درماني و آندوسكوپي براي باز كردن راه ورود مواد غذايي از جمله راه‌هاي درماني است كه مي‌توان هم كيفيت زندگي و هم طول عمر بيمار را افزايش داد.