[You must be registered and logged in to see this image.]
همزمان با آغاز ايام محرم و توزيع نذورات و مراسم مختلف، استفاده از ظروف يكبار مصرف پلاستيكي در كشور افزايش مي‌يابد، اما معمولا توصيه‌ كارشناسان براي چگونگي استفاده از اين ظروف و اين ‌كه از چه ظرف‌هايي براي غذا‌هاي گرم و از چه ظرف‌هايي براي غذا‌هاي سرد استفاده كنيم، چندان مورد توجه قرار نمي‌گيرد.
در واقع ظروف يكبار مصرف با رنگ شفاف، روشن و شيشه‌اي رنگ بايد براي مواد غذايي سرد استفاده شوند و تحت هيچ شرايطي نبايد براي توزيع مواد غذايي داغ از آنها استفاده كرد و از ظروف يكبار مصرف روشن، شفاف و شيشه‌اي رنگ فقط براي مايعات و مواد غذايي خنك مثل شربت، شير سرد، آب و سبزيجات استفاده شود.

رئيس‌ اداره بهداشت مواد غذايي وزارت بهداشت با تاييد اين مطالب به جام‌جم مي‌گويد: اين ظروف براي استفاده از مواد غذايي و آشاميدني بالاي 65 درجه سانتي‌گراد و مواد غذايي چرب ممنوع است چرا كه باعث آزاد شدن مونومرها (مواد شيميايي) مي‌شود و اين مونومرهاي شيميايي سلامت انسان‌ها را به مخاطره مي‌اندازند و سرطان‌زا هستند.

سيدرضا غلامي ادامه مي‌دهد: بهترين ظروف يكبار مصرف براي استفاده، ظروف يكبار مصرف گياهي است كه به لحاظ بهداشتي و هم زيست محيطي كاملا استاندارد است و در كشور ما به توليد انبوه هم رسيده است.

رئيس جامعه پزشكان متخصص داخلي ايران با بيان اين كه نبايد از ظروف پلاستيكي رنگي براي مصارف تغذيه‌اي استفاده كرد، مي‌گويد: از آنجا كه ممكن است برخي از اين ظروف رنگي پلاستيكي جزو مواد بازيافت باشد، بنابراين بايد سعي شود كه از ظروف پلاستيكي بي‌رنگ و بهداشتي استفاده شود.

او به جام‌جم مي‌گويد: ظروف يكبار مصرف بازيافتي از آنجايي كه از ميان زباله كه آلوده به عفونت‌ها نيز است، جمع‌آوري مي‌شوند، ممكن است بيماري‌هاي خطرناكي را منتقل كند.

خسرونيا به سرطان‌زا بودن اين ظروف اشاره مي‌كند و معتقد است: وجود كيسه‌هاي ادرار و سرنگ‌ها در برخي زباله‌ها و بازيافت آنها خطر و هشدار استفاده از آنها را دوچندان مي‌كند.

او تاكيد مي‌كند: استفاده از ظروف پلاستيك آلوده، باعث انتقال بسياري از بيماري‌هاي عفوني و ويروسي نظير بيماري‌هاي هپاتيت، تب روده و آنفلوآنزا مي‌شود.

ظروف يكبار مصرف گياهي

هم‌اكنون 5 هزار كارخانه و كارگاه توليد ظروف يكبار مصرف در كشور وجود دارد، اين در حالي است كه تنها 300 كارخانه از اين تعداد، مجوز توليد اين ظروف را دارند و مشخص نيست، مابقي اين كارخانه‌ها از چه موادي و چگونه نسبت به توليد اين ظروف اقدام مي‌كنند.

دكتر سعيد متصدي، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين خصوص به ايسنا مي‌گويد: حدود 5 هزار كارخانه و كارگاه در كشور هم اكنون در حال توليد اين ظروف هستند كه مجوزي براي توليد نداشته و توليدات آنها مطابق استاندارد نبوده و فرآيندها و مواد مصرفي آنها نيز مشخص نيست. از سوي ديگر معلوم نيست، در اين توليدات از چه محصولاتي به عنوان مواد اوليه استفاده مي‌شود، چرا كه بعضا گفته مي‌شود در توليد برخي از آنها از مواد خطرناكي مانند سرم و سرنگ استفاده مي‌شود.وي با تاكيد بر اين كه متاسفانه استانداردي براي توليد ظروف يكبار مصرف نيز در كشور وجود ندارد، ادامه مي‌دهد: حتي ظروف يكبار مصرفي هم كه مجوز توليد دارند، تابع هيچ استانداردي نيستند.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به اين كه هم‌اكنون ظروف يكبار مصرف پلاستيكي به دليل يارانه‌اي كه دولت در مواد اوليه پتروشيمي آنها مي‌دهد، حدود 10 تا 20 درصد ارزان‌تر از ظروف يكبار مصرف گياهي است، مي‌گويد: اين در حالي است كه محصولات گياهي به دليل تكنولوژي‌هاي جديد در توليد آنها، قيمت كمي بالاتر دارند و موجب رونق كشاورزي و اشتغال مي‌شوند. به نظر مي‌رسد دولت بايد در اين خصوص به صورت جدي وارد عمل شود.

وي تاكيد مي‌كند: اگر مردم بدانند كه ضررهاي استفاده از اين ظروف چيست، قطعا ظروف گياهي را جايگزين آنها مي‌كنند.

ضرر‌هاي ظروف يكبار مصرف

يكي از علل افزايش توليد اين ظروف در كشور ارزان بودن آنهاست، به شكلي كه برخلاف كشورهاي ديگر، دولت براي توليد مواد اوليه اين ظروف يارانه پرداخت مي‌كند. از سوي ديگر، راحتي و سهولت استفاده از آن و پرداخت نكردن بهاي توليد زباله توسط مردم نيز از علل افزايش استفاده از اين ظروف است.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به اين كه متاسفانه سنت‌هاي خوب گذشته در زندگي جديد شهرنشيني فراموش شده است، تصريح مي‌كند: در حالي كه بايد در شرايط خاصي از ظروف يكبار مصرف استفاده شود، در كشور ما اين ظروف در شرايط عام و خاص مورد استفاده قرار مي‌گيرد؛ به طوري كه به راحتي اين ظروف را مي‌توانيم در رستوران‌ها و ادارات و محيط‌هاي پذيرايي مشاهده كنيم.

متصدي به ضررهاي بهداشتي تركيباتي كه در ساخت اين ظروف به كار مي‌رود، اشاره و اظهار مي‌كند: اين تركيبات به اشكال مختلف سبب بروز بيماري مي‌شود و اكثر آنها سرطان‌زا هستند. خصوصا در مواردي كه براي مصرف مواد داغ از آنها استفاده مي‌شود، تركيبات اين ظروف تجزيه شده و موجب بروز مشكلات بهداشتي مي‌شود.

به گفته وي مصرف زياد اين ظروف، باعث توليد حجم زياد زباله شده و مسوولان شهري را دچار مشكل مي‌كند، بسياري از كشورهاي دنيا اين محصولات را حذف كرده و ظروف يكبار مصرف گياهي را كه از بازمانده‌هاي ذرت، برنج و غيره توليد مي‌شوند، جايگزين آنها كرده‌اند.