شيريني‌‌هاي طبيعي كم‌كالري نيستند


جام جم آنلاين: ‌اين روزها بيشترين توصيه كارشناسان علوم غذايي جهت باز كردن روزه در
هنگام افطار خوردن شيريني‌‌هاي طبيعي نظير: خرما، كشمش، توت خشك و عسل به ‌همراه
مقداري آب يا چاي گرم است.

به اعتقاد كارشناسان، مصرف قندهاي طبيعي در موقع افطار باعث تامين قند خون روزه‌دار شده و اشتها را كنترل كرده و افراد را از زياده‌خوري بازمي‌دارد. به نظر متخصصان، شيريني‌‌هاي طبيعي در مقايسه با قند و شكر تصفيه شده سيستم اطلاع‌دهنده‌اي دارند كه فرد با مصرف زياده از حد آنها بعد از مدت كوتاهي احساس تهوع خواهد كرد و ميل به خوردن شيريني را از دست مي‌دهد.

در صورتي كه درباره قندهاي تصفيه‌شده اين موضوع صدق نمي‌كند، چراكه هنگام تصفيه تمامي علائم اطلاع‌دهنده از قند يا شكر خارج شده است و افراد قادرند كه مقدار زيادي از آن را ميل كنند بدون اين كه حتي از مصرف چنين حجمي مطلع باشند، اما در اين ميان برخي افراد به اشتباه تصور مي‌كنند قندهاي طبيعي به علت طبيعي بودن و داشتن ويژگي فوق در مقايسه با قندهاي تصفيه شده، كم‌كالري نيز هستند، در حالي كه لزوما اين‌طور نيست. اين افراد چاي خود را بدون قند و در عوض با تعداد زيادي خرما، كشمش و توت خشك ميل مي‌كنند.

به خيال اين كه با اين كار روش سالم و بهتري در پيش گرفته‌اند و از اضافه وزن و چاقي هم پيشگيري كرده‌اند. اگرچه متخصصان به روزه‌داران توصيه مي‌كنند كه براي افطار از شيريني‌هاي طبيعي استفاده شود و مصرف قندهاي تصفيه شده مانند قند و شكر به تنهايي يا در غالب موادي نظير: زولبيا و باميه، شله‌زرد و حلوا تا جاي ممكن محدود شود، اما اين نكته را نبايد فراموش كرد كه مواد قندي طبيعي گاهي وقت‌ها حتي كالري بيشتري دارند و نبايد در مصرف آنها زياده‌روي كرد.

به طور مثال يك عدد خرما 20 كالري و يك حبه قند 10 كالري انرژي دارد. يعني يك عدد خرما 2 برابر يك حبه قند انرژي دارد. اين موضوع در مورد توت خشك، كشمش، انجير و حتي ميوه‌هاي شيرين نيز صدق مي‌كند.

ميوه‌هايي نظير موز، انجير، انگور و خربزه كه در گروه ميوه‌جات پرقند مي‌باشند نيز مي‌توانند با افزايش تدريجي قند خون منجر به اضافه وزن و عوارض ناشي از آن گردند.

از طرف ديگر مصرف بيش از حد انواع شيريني‌ها مي‌تواند باعث تجمع و تبديل مازاد آن به چربي اضافي در خون شود و رسوب اين چربي‌ها در عروق باعث تصلب شرايين گردد. همچنين مصرف بيش از حد شيريني‌ها مي‌تواند با تحريك توليد انسولين زمينه ابتلا به سرطان لوزالمعده را فراهم نموده و از سويي جذب پروتئين و مواد مغذي را مختل كرده و سبب سوءتغذيه و اختلال در رشد سلول‌هاي مغز شود.


توجه

افراط در مصرف انواع شيريني‌‌ها حتي خرما و كشمش به هنگام افطار يا هر زمان ديگر چاقي و اضافه وزن به دنبال خواهد داشت. براي آن كه بدانيد خوراكي‌هاي شيرين طبيعي خيلي هم كم‌كالري نيستند بد نيست بدانيد 100 گرم توت خشك، كشمش و خرما به ترتيب 360، 290 و 140كالري انرژي دارند، لذا در يك قاشق پركشمش 30 كالري و 3 عدد خرما با حجم متوسط 60 كالري انرژي نهفته است.