[You must be registered and logged in to see this image.]
بدن انسان براي حفظ سلامتي خود همواره مقداري چربي به عنوان ذخيره انرژي در نقاط مختلف ذخيره مي‌كند و اگر اين چربي‌ها به مدت طولاني، در بدن باقي بمانند مي‌توانند به شكل فشرده درآمده و احتمال مورد استفاده قرار گرفتن چربي‌ها در بدن، كمتر شود.
بنابراين روزه‌داري حتي در كساني كه لاغر يا داراي وزن طبيعي هستند، به بدن اين فرصت را مي‌دهد تا بدن آنها اين چربي‌هاي زمانمند را بسوزاند و پس از پايان دوره روزه‌داري، به جاي آنها چربي تازه جايگزين شود.همچنين اين ماه براي افرادي كه چربي بيش از حدي را در بدن خود ذخيره دارند نيز فرصت مغتنمي فراهم مي‌شود تا مقداري از آنها را براي توليد انرژي به مصرف برسانند و از اضافه وزن خود بكاهند.

دكتر احمدرضا درستي، متخصص تغذيه در گفتگو با «جام‌جم»، درخصوص چند و چون و بخور و نخورهاي ماه مبارك رمضان مي‌گويد: بسياري از افراد با فرارسيدن ماه رمضان، سوالات فراواني در خصوص نحوه تناول غذا در وعده‌هاي سحر و افطار برايشان پيش مي‌آيد كه با حرف‌هاي ضد و نقيضي كه از اطراف به گوششان مي‌رسد، سرگردان مي‌مانند كه بالاخره چطور و چگونه بايد روزه خود را افطار كنند و در سحرگاه بايستي چه غذاهايي را صرف كنند.

وي با اعلام اين موضوع در ادامه يادآور مي‌شود: بهتر است در وعده سحر، غذا همچون نان، پنير، طالبي و... سبك و حتي‌الامكان كم‌چرب باشد، ولي بايد خاطرنشان كرد كه خوردن غذاهاي حاضري براي كودكان خوب نيست و نمي‌تواند انرژي آنها را تامين كند. پس بهتر است در وعده سحر آنها غذاهاي كم چربي همچون برنج و خورش نيز جاي گيرد.

اين متخصص تغذيه عنوان مي‌كند: غذاهاي پرچرب مي‌توانند در طول روز باعث تشنگي افراد شوند. به همين دليل خوردن «كله‌پاچه و بيفتك‌هاي چرب» اصولا توصيه نمي‌شوند و لازم است كه به جاي اين نوع غذاها، در وعده سحر از سبزيجات و ماست استفاده شود تا زمان گرسنگي فرد به اين وسيله به تعويق بيفتد.

چگونه روزه خود را افطار كنيم؟

آش و سوپ رقيق و حليمي كه در آنها از مقدار كمي سرخ‌كردني استفاده شده باشد، بهترين غذا هنگام افطار است. دكتر درستي با اشاره به اين مطلب اظهار مي‌كند: بهتر است روزه‌داران پس از صرف آب جوش و خرما، شير گرم، مقداري نان به همراه پنير و سبزي را فراموش نكنند.

وي در خصوص روزه‌داري در ماه‌هاي تابستان مي‌افزايد: به دليل آن كه در ساعات 20 تا 30/20، اذان مغرب داده مي‌شود، شايسته است روزه‌داران عزيز بلافاصله پس از صرف افطار سبك، اقدام به صرف شام خود كه حاوي برنج، خورش، سالاد و ماست است، كنند و تا هنگام خواب از نوشيدن 2 ليوان چاي، يك ليوان شير، 2عدد بيسكويت و شيريني كم‌شيرين، خرما و ميوه دريغ نكنند.

دكتر درستي در ادامه ابراز مي‌كند: روزه‌داران بايستي توجه داشته باشند كه نحوه صرف اين گونه افطار در فصول سرد تغيير مي‌كند و روزه‌داران پس از صرف افطار سبك (نان، پنير، سبزي و...) در ساعات بين 17 تا 18، بايستي در ساعات بين 20 تا 30/2 اقدام به صرف وعده شام كنند.

روزه‌داري در كودكان

وي متذكر مي‌شود: در ايام روزه‌داري بايد به تغذيه كودكان مابين 9تا12سال و نوجوانان بين 13تا18‌‌سال توجه خاصي شود؛ چراكه دريافت ناكافي مواد غذايي مي‌تواند به رشد و نمو آنها، لطمات جبران‌ناپذيري وارد كند.

نوجواناني كه دچار وقفه در رشد يا نمو شود، گاها با كوتاه ماندن قد، لاغري يا چاقي بيمارگونه مواجه مي‌شوند؛ ولي متاسفانه اختلالاتي كه در اثر وقفه نمو در ساختمان دستگاه‌هاي بدني آنها اتفاق مي‌افتد، عموما مبتلا به ضعف و دردهاي بدني (بويژه سردردهاي مزمن)‌، بيماري‌هاي زنان، سقط و زايمان زودرس، مرده‌زايي، خونريزي‌هاي غيرطبيعي و... مي‌شوند، لذا ساده‌انديشي و بي‌توجهي به وضع تغذيه كودكان و خردسالان به هيچ وجه جايز نيست.

دكتر درستي خاطرنشان مي‌كند: بنابراين به دختران 9 تا 12 ساله و همچنين نوجواناني كه حتي در معرض كمترين خطر سوءتغذيه قرار دارند و به تمام بيماران و حتي افراد بظاهر سالمي كه روزه‌داري منجر به علائم شديد بدني از جمله ضعف فراوان در آنها مي‌شود، توصيه مي‌شود با مشورت با متخصص تغذيه و متخصصان بيماري‌ها اقدام به روزه‌داري كنند.